Tuesday 8 January 2013

Αιχμηρή επιστολή κατά του Δημάρχου Τρικκαίων από τον πρώην Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας

Επιστολή παραίτησης από Επιτροπές του πρώην Αντιδημάρχου Τρικκαίων Βασίλη Τσιάνα, με «βολές» λίγες ώρες μετά τις δημαιρεσίες στον Δήμο Τρικκαίων...
Αποδέχτηκα την παρότρυνση σας κ. Δήμαρχε να διεκδικήσω την θέση του Δημοτικού Συμβούλου εκπροσωπώντας την Δημοτική Ενότητα Παραληθαίων στο θεσμό του Καλλικρατικού Δήμου Τρικκαίων χωρίς ποτέ να ερωτηθώ για το επίπεδο της μόρφωσης μου αλλά ούτε να αμφισβητηθώ για την πολιτική ωριμότητα μου. Μου ήταν παντελώς άγνωστος ο Βραζιλιάνος ποιητής με τη βοήθεια του οποίου κλήθηκα να απαντήσω στο δίλλημα Σπανός- Κάκλα, ο Γερμανός Συγγραφέας ή αύριο ο Δανός παραμυθάς.

Στο πρόσωπο μου εκφράστηκε η πρόθεση στήριξης και η εμπιστοσύνη των συγχωριανών μου αλλά και των συμπολιτών μας, σε σας κ. Δήμαρχε.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος, έχοντας πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών μου, προσπάθησα να λειτουργήσω ως αρωγός και συνοδοιπόρος, μιας κοινής δημοτικής προσπάθειας, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, την προοπτική και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Γνώμονα θεώρησα τη δίκαιη κατανομή των ελαχίστων δημοτικών πόρων και τη διεκδίκηση μιας καλύτερης μέρας για τον νέο Δήμο μας.

Από την πρώτη στιγμή έθεσα τον εαυτό μου χωρίς ιδιοτέλεια σ’ αυτό το σκοπό, πιστεύοντας ότι αποτελεί απαράβατο κανόνα για όποιον συμμετέχει στα "κοινά".

Οι δημοκρατικές αξίες της παράταξης στην οποία συμμετέχω ήταν και είναι απολύτως σεβαστές. Θέματα ή προβλήματα πιστεύω πως λύνονται σε επίπεδο διαπροσωπικής και συλλογικής συνεννόησης. Ως Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και μετέπειτα ως Αντιδήμαρχος άκουσα κάθε πολίτη αλλά και συνάδελφο. Η πόρτα του γραφείου μου παρέμεινε ανοικτή στον απλό πολίτη.

Αντιστάθηκα στην διαπίστωση πολιτικών στρεβλώσεων ή ατομικών προσδοκιών από οποιονδήποτε, επισημαίνοντας τα προβλήματα και απαιτώντας την εξομάλυνση τους. Μπορώ να απαριθμήσω πρόχειρα μερικά από αυτά όπως τη θέση του συνηγόρου του πολίτη, τις ιδιωτικές αξιώσεις επί δημοτικών εκτάσεων, την άνιση διαχείριση του υπαλληλικού προσωπικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού στους περιφερειακούς δήμους, την ψηφοθηρική αντιμετώπιση της καθημερινότητας, την διοικητική αποκέντρωση των υπηρεσιών, πέρα από κάθε χωροταξική υπεράσπιση "πολιτικών προσώπων" και πολλά άλλα.

Όμως έχοντας υπόψη αρχές όπως η αλήθεια, η εμπιστοσύνη, η ισοτιμία των συνεργατών και το δίκαιο, μου δημιουργήθηκε μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων όπως τα παρακάτω:

• Πως εκφράστηκε η ισότητα στην προσωπική διαμάχη Αντιδημάρχων (Σπανός – Κάκλα) και πως στην περίπτωση της δημόσιας υβριστικής επίθεσης του απερχομένου πρόεδρου σε συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους, μάλιστα εορταστικές μέρες; Πως στην περίπτωση αποτυχημένης προσπάθειας προπηλακισμού που επιχείρησε νυν ικανότατος Αντιδήμαρχος προς νεαρότερο τού Δημοτικό Σύμβουλο διαμαρτυρόμενος για το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης νέου Πρόεδρου Δημοτικού Συμβουλίου; Είναι αυτό ένα είδος πολιτικού πολιτισμού που προσιδιάζει σε νέα παραταξιακά δεδομένα;

• Πώς γίνεται αποδεκτό το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης αφού "τιμωρείται παραδειγματικά" κάποιος που είχε εκφράσει διαφορετική προς την επιβαλλόμενη άποψη;

• Ποιος επέβαλε την προτεινόμενη υποψηφιότητα του απερχομένου Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αφού όπως αποδείχτηκε κατά την δημοκρατική διαδικασία της ανάδειξης του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, η πλειοψηφία για την οποία έγινε λόγος δεν υπήρχε αλλά και ο ίδιος προ μηνός περίπου δήλωνε στα ΜΜΕ πως δεν ήταν πρόθυμος να συνεχίσει;

• Γιατί μετά τα τόσα μαθήματα πολιτικής ωριμότητας προς τρίτους οι θιγόμενοι του αποτελέσματος πρόστρεξαν στα ΜΜΕ για την επίλυση ενός εσωτερικού προβλήματος ; Πού ήταν η ψυχραιμία τους, ο συνενωτικός τους λόγος, ο ηγετικός τους ρόλος; Ποιος είναι αυτός που παίζει "βόλους"; Πόση πολιτική ωριμότητα καταδεικνύουν οι χαρακτηρισμοί «φράξια», «φραξιονιστές», «αντάρτες», « οχιά με αγγελικό πρόσωπο» και η επίκληση φράσεων για την περιγραφή της επικρατούσας κατάστασης εντός της ομάδας της συμπολίτευσης όπως « τρικυμία εν κρανίω », «παράνοια», « κουτοπονηριά», « το γυαλί ράγισε», «αχαριστία», όταν αυτοί με περισσή ευκολία και άνεση κατευθύνονται δημοσίως προς συνεργάτες, συνάδελφους και εκλεγμένους από την τοπική κοινωνία δημοτικούς συμβούλους επειδή τόλμησαν να εκφέρουν ελεύθερα διαφορετική πολιτική άποψη εντός της δημοτικής τους ομάδας ;!;!;!;

• Γιατί χρειάστηκε πατριαρχική – μητριαρχική – κομματική ή όπως άλλως παρουσιάστηκε σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα ενημέρωσης παρέμβαση; Ποιος διοικεί αυτό το Δήμο; Υπάρχουν κηδεμονίες και αν ναι ποια συμφέροντα υπηρετούν;

• Από ποιον ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που συμμετείχαμε στις εκλογές, κινδυνεύει να χάσει τη θέση του Δημάρχου και ποιος είναι τόσο ικανός που μπορεί να ''τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια'' του Δημάρχου και να προσβλέπει στην «καρέκλα» του ; Αυτή είναι τελικά πρώτη σκέψη του ηγέτη απέναντι στην πρώτη πολιτικά διαφορετική άποψη που εκφράστηκε εντός της ομάδας του; Η προσωπική υπονόμευση και η αμφισβήτηση του;;

• Με ποιο τρόπο εκφράζεται η στήριξη του Δημάρχου προς όλους του Δημοτικούς Σύμβουλους;

• Ποια προσόντα απαιτούνται για να αναλάβει κάποιος καθήκοντα στην ιεραρχία του Δήμου Τρικκαίων;

• Αντιμετωπίζονται ισότιμα οι Δημοτικοί Συμβούλοι που εκλέχτηκαν στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες; Στα χωριά του νέου δήμου δεν ψηφίστηκε ο ίδιος Δήμαρχος;

• Με ποια μαθηματική έκφραση εξισώνονται η τετραετία, η τριετία, η διετία της θητείας σε θέση εκτελεστικής εξουσίας;

• Υπήρχαν κριτήρια για την θέσπιση των θέσεων αντιδημάρχων, και ειδικότερα αυτής της ποιότητας ζωής ή μήπως κάποιοι απλά αρνούνται να αποχωρήσουν δημιουργώντας αδιέξοδα;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα ήθελα να λάβω απαντήσεις αλλά θεωρώ ότι εκ των πραγμάτων μέχρι τη λήξη αυτής της θητείας του Δ.Σ. όλα τα ανωτέρω ίσως αποκτήσουν μια ξεκάθαρη όψη.

Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να μπορείς να κοιτάς τον συνάνθρωπο σου στα μάτια από το να είσαι προσκολλημένος σε μια καρέκλα (την οποία κατείχα και από την πρώτη στιγμή έθεσα στη διάθεση σας ) και ελπίζω τα ερωτήματα μου αυτά να βοηθήσουν νέους υποψηφίους και νυν συναδέλφους να αντιληφθούν καλύτερα την ενασχόληση τους με τα "κοινά".

Στη συνείδηση και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου άρα και κάθε Δημοτικού Συμβούλου υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή, η υπέρβαση της οποίας συνθλίβει τις αντοχές και τις ανοχές του. Στα όρια αυτής της γραμμής αισθάνθηκα, εδώ και αρκετό καιρό, πολλές φορές να ακροβατώ, ισορροπώντας πάντα, προσβλέποντας στο συλλογικό σκοπό.

Αποτελεί υποχρέωση μου να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπο μου προτείνοντας με αρχικά ως Πρόεδρο της ''Αστική Ανάπτυξη'' Δ.Α.Ε. με την οποία πέρα από την διαχείριση των Δημοτικών Χώρων Στάθμευσης κατασκευάσαμε και λειτουργήσαμε για το Δήμο Τρικκαίων το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Στέγη του ΕΠΑΛ σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Επίσης σας ευχαριστώ ιδιαίτερα που με ορίσατε στην τιμητική θέση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας αλλά και αργότερα μετά την οικειοθελή αποχώρηση της κας Κάκλα στην θέση του Αντιδημάρχου Παιδείας.

Εν κατακλείδι, να σας δηλώσω ότι θα στηρίξω τις επιλογές σας, που σχετίζονται με τα πρόσωπα των νέων Αντιδημάρχων αφού η επιλογή τους αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα σας, και δια μέσω εσάς, να τους ευχηθώ να ευοδωθούν όλες τους οι προσπάθειες. Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους όπου αυτοί με χρειαστούν.

Σας διευκολύνω επίσης θέτοντας την παραίτηση μου από όλες τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχω, και στις οποίες είμαι βέβαιος πως θα με αντικαταστήσετε με άξιους συναδέλφους.

Θα βρίσκομαι δίπλα στους συναδέλφους μου, δίπλα στους συμπολίτες, στους συντοπίτες, προσπαθώντας να φανώ χρήσιμος και δημιουργικός, πάντα πιστός σε ιδέες, αρχές, αξίες και ιδανικά.

Με τιμή
Τσιάνας Βασίλης
Δημοτικός Σύμβουλος Τρικκαίων

trikalanews.gr

No comments:

Post a Comment